2 Οκτ 2007

Η πολιτική αστοχία (αυτοκτονία;) του κ. Βενιζέλου.

Η υποβολή υποψηφιότητας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, εκτός από αντικαταστατική ενέργεια, κρίνεται και ως πολιτικά αντιδεοντολογική. Ο κ. Βενιζέλος με τον τρόπο υποβολής της υποψηφιότητάς του, έθεσε σε αμφισβήτηση την ικανότητά του για την ηγεσία του κόμματος, πόσο μάλλον δε, την καταλληλότητά του για υποψήφιος πρωθυπουργός.
Επέλεξε μια χρονική στιγμή για να αυτοπροταθεί ως υποψήφιος σωτήρας του κινήματος, που φανερώνει ότι:

• Αντιδρά εν θερμώ, εν μέσω και εν εξελίξει πολιτικής κρίσης
• Συμπεριφέρεται αντιθεσμικά και πολιτικά, αντιδεοντολογικά

Χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και τρόπου σκέψης, εντελώς αρνητικά, για έναν υποψήφιο ηγέτη.

Παράλληλα, η ταχύτατη στήριξη του από ορισμένo αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ και από κάποιους πανεπιστημιακούς, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε χρονική στιγμή όπου οι πολίτες τελούν υπό συναισθηματική φόρτιση (χαρά νίκης, πίκρα ήττας) και που τον παρουσιάζουν ως ιδανικό υποψήφιο, φανερώνει πως πιθανότατα βρισκόμαστε μπροστά στην άκομψη εκτέλεση ενός οργανωμένου σχεδίου. Είναι απολύτως λογικό κάθε πολίτης που ψήφισε σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, αναλογιζόμενος το τελικό αποτέλεσμα, εύλογα να αναρωτιέται αν υπήρξε εσωτερική υπονόμευση.

Είναι νομίζω ξεκάθαρο πως τη πολιτική την ασκούν οι πολιτικοί και όχι τα ΜΜΕ. Το αν θα αλλάξει ή όχι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να το αποφασίσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Οι μεγάλοι καναλαρχες, έτρεξαν να προλάβουν την σκέψη του κόσμου για το ποιος από τους δυο προηγείται στη κούρσα διαδοχής. Δεν ρώτησε όμως κανείς, για το ποια πολιτική θέλουν οι πολίτες να ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Προτιμούν ένα κεντροδεξιό κόμμα ή ένα κεντροαριστερό; Το μήνυμα των εκλογών ποιο ήταν;

Η εξουσία δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός.

Έχοντας ο Πρόεδρος του Κινήματος ανακοινώσει πως προτίθεται να θέσει τον εαυτό του στη κρίση της βάσης του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις εσωκομματικές διαδικασίες που προβλέπονται, ο κ. Βενιζέλος με την αντιθεσμική, αντικαταστατική και πολιτικά αντιδεοντολογική στάση του, φλέρταρε επικίνδυνα με τη διαγραφή, δεδομένου πάντα πως μέχρι τώρα, ο Γιώργιος Παπανδρέου παραμένει Πρόεδρος της Παράταξης.

Ένας Πρόεδρος ο οποίος είναι στη πολιτική και παράγει πολιτική, από τη μέρα που γεννήθηκε. Πέρα από τις διάφορες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε τον Ελληνικό Λαό και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διατελέσει:
1.Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (…ακόμα και σήμερα που γίνεται αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε αυτή τη θέση).
2.Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
3.Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας
4.Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών
5.Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης
6.Ιδρυτικό Μέλος του Helsinki Citizens Assembly
7.Ιδρυτικό Μέλος της Πρωτοβουλίας για την Συνεργασία στα Βαλκάνια
8.Συντονιστής της Επιτροπής για την ανάληψη από τη χώρα μας της Ολυμπιάδας του 2004.

Ο κ. Βενιζέλος μπήκε στη πολιτική ζωή της χώρας μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά., (1989 -1990). Ήταν στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα, εκτελώντας χρέη νομικού συμβούλου. Ο Ανδρέας, μετά τη δίκη, θέλοντας να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή του, του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να ασχοληθεί με τη πολιτική. Tα δύο τελευταία χρόνια τα ΜΜΕ έχουν σχηματίσει μια εντελώς πλασματική εικόνα, τόσο για το κ. Παπανδρέου, όσο και για το κ. Βενιζέλο. Έτσι βρισκόμαστε σήμερα στην άβολη θέση, διάφοροι να επιχειρηματολογούν υπέρ του κ.Βενιζέλου και ένας νομικός σύμβουλος να αμφισβητεί το Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και αν θεωρήσουμε πως οι προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι αγνές, πράγμα για το οποίο είναι δύσκολο κάποιος να πειστεί, του λείπει το απαιτούμενο πολιτικό βάθος για να έρθει σε σύγκρουση, σε ανοικτή ρήξη με το κατεστημένο και να επιχειρήσει τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος.

Σχετικά με το κ. Παπανδρέου, από τι στιγμή που υποβόσκει το στοιχείο της εσωτερικής υπονόμευσης, οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να περιμένουν τις εξελίξεις. Στη πορεία προς την εκλογή Προέδρου, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να εκμεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία που έχει και να αποδείξει στο ευρύ κοινό του ΠΑΣΟΚ τις ικανότητές του, ως ο εμπνευστής μια νέας πορείας, ορίζοντας εκ΄ νέου τα δομικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος ηγέτης, συνοψίζοντας και καταθέτοντας τη πρόταση του για τη Νέα Αλλαγή, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να είναι σε θέση να οδηγήσει άμεσα, στην ανακούφιση της Ελληνικής Κοινωνίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμφισβήτητα είναι ένας σύγχρονος και καθόλου ετεροχρονισμένος πολιτικός. Ο Καραμανλής αναμφισβήτητα θα εκλέγεται όσες φορές τον εκλέγει ο Ελληνικός λαός . Το θέμα δεν είναι να βρει το ΠΑΣΟΚ τον άλλο Καραμανλή (βλέπε Βενιζέλος), το θέμα είναι να κατεβάσει την δική του σύγχρονη και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ πρόταση που έχει ανάγκη η κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα Βενιζέλου, φαίνεται πως υπό καμία έννοια δεν μπορεί να ταυτιστεί με το μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: